Usahawan Internet – 5 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Internet

© Copyright 2010 CorbisCorporationPernah terfikir untuk memulakan perniagaan Internet? Apabila melihat rakan-rakan yang sudah menjalankan perniagaan Internet dan mendapat untung, memang terasa best. Tetapi, dalam diri sendiri, mungkin tiada keyakinan untuk memulakannya. Tidak punyai keyakinan diri seringkali datang kerana kurangnya ilmu dan pengetahuan dalam sesuatu itu. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta.

Perkongsian saya kali ini adalah untuk mengenalkan anda dengan perniagaan Internet dengan memberi 5 sebab utama mengapa ANDA JUGA perlu memulakan perniagaan Internet…

SEBAB #1: Kerjaya yang TERJAMIN

Ramai yang mungkin kata ianya berisiko menjalankan perniagaan Internet dan merupakan kerjaya yang tidak terjamin. Bagi saya dan ramai usahawan diluar sana, risiko kecil sememangnya ada, tetapi ianya berbaloi. Bukan hanya kerana pulangan rezeki perniagaan 9/10 yang kita boleh dapat, tetapi apabila mengetahui selok belok perniagaan, ia memberi keyakinan kepada diri kita sendiri memulakan apa sahaja perniagaan.

Mungkin ada kalanya perniagaan gagal, namun, dengan mengetahui selok belok perniagaan Internet, pada bila-bila sahaja kita boleh memulakan perniagaan Internet tidak kira di manapun dan menjadikannya kerjaya yang terjamin.

SEBAB #2: Lakukan apa yang ANDA SUKA

Sekiranya anda berminat dengan fesyen, ia boleh menjadi perniagaan anda. Sekiranya anda minat muzik, muzik boleh menjadi perniagaan anda. Sekiranya anda berminat sukan, tiada masalah menjadikan sukan sebagai usaha perniagaan anda.

Adakalanya kerjaya kita kini bukan mengikut minat dan kesukaan kita. Namun kita terpaksa melakukannya untuk menyara hidup dan diri kita dan keluarga.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kerja yang anda lakukan kini, apa kata anda cuba sekurang-kurangnya separuh masa mempelajari berniaga apa yang anda minat di Internet!

SEBAB #3: Pasaran yang lebih BESAR

Tidak lagi seperti membuka kedai yang mungkin memakan kos yang tinggi hingga beribu ringgit, dan mendapat pelanggan terhad yang hanya berkunjung di kawasan kedai anda. Pastinya anda juga tahu, dengan membuka “kedai” di Internet, walaupun hanya menggunakan blog atau Facebook yang sememangnya percuma, anda boleh mencapai pelanggan bukan sahaja setempat, tetapi seluruh Malaysia dan menjangkau seluruh dunia. Semua hanya dari keselesaan rumah anda.

Pernahkah anda terbayang mempunyai perniagaan global? Internet memudahkan cita-cita anda ini.

SEBAB #4: Tingkatkan PENJIMATAN

Sekiranya berumah tangga dan mempunyai anak kecil, dengan menjalankan perniagaan Internet yang berjaya, anda dapat mengurangkan perbelanjaan keluarga. Mungkin salah seorang suami atau isteri dapat menjalankan perniagaan Internet dari rumah dan menguruskan perihal keluarga dengan lebih lancar dan kos efektif.

Ini adalah satu perkara yang agak menarik, tambah-tambahan dengan kos membesarkan anak dan juga kos sara hidup yang semakin meningkat.

SEBAB #5: Tingkatkan PENDAPATAN

Jika bekerja makan gaji, mungkin amat sukar mencapai kebebasan kewangan yang sering diimpikan. Sukar kita dengar kisah lahirnya seorang jutawan dengan kerja makan gaji. Ini kerana, apabila bekerja, kita terhad kepada masa dan pendapatan yang diterima.

Namun, apabila berniaga, pendapatan tidak mempunyai had. Sering kita dengar usahawan online yang berpendapatan 5 angka sebulan, tetapi, mereka tidak mempunyai latar belakang pendidikan yang tinggi. Ada juga kita dengar kisah jutawan Internet dilahirkan melalui berniaga online – tanpa kos yang besar dan bangunan pejabat yang mewah.

Adakalanya kita inginkan kenaikan gaji mungkin 5%, dan nak dapat 10% pun mungkin amat sukar. Tetapi dengan menjalankan perniagaan, peningkatan 50% atau 100% atau lebih pendapatan bukan sesuatu yang mustahil. Hadnya hanyalah usaha anda! “Nothing is Impossible”

Kredit: sifu Irfan Khairi

 

Jadi persoalannya, kenapa perniagaan Internet?

Internet Entrepreneur6 - Copy

Internet merupakan medium yang semakin banyak digunakan di dunia. Ia mudah, murah dan pantas.

Lihat saja bagaimana anda menggunakan email menghantar mesej kepada rakan anda dan diterima dalam masa beberapa saat shj!  Anda boleh mengambil kesempatan dengan teknologi dan infrastruktur yang ada untuk memajukan lagi perniagaan anda.

Antara kelebihan perniagaan Internet:-

  1. Ia mudah dilaksanakan

  2. Modal begitu rendah

  3. Kos pengendalian yang rendah

  4. Jumlah pengguna Internet yang semakin ramai sebagai bakal pelanggan

  5. Boleh dijalankan secara automatik

  6. Unlimited Income !

Jadi, adakah anda ingin ketinggalan ? Rebut peluang yang ada. Belajar dan berusaha secara berterusan untuk berjaya dalam perniagaan Internet. Teruskan membaca…

 

=============================================

small-business-coaching

Sekiranya anda ingin belajar tentang bagaimana nak set-up Bisnes di Internet atau Sales Funnel, anda boleh dapatkan beberapa produk saya (ebook, video & coaching) , di mana saya terangkan secara STEP-BY-STEP dari A-Z bagaimana anda boleh mulakan perniagaan di Internet dengan MUDAH & BETUL. 

Dari set-up Sistem Autoresponder, bina Squeeze Page, kumpul Database sehinggalah Teknik & Strategi Rahsia Internet Marketing. Sesuai untuk semua jenis produk samada produk fizikal atau produk digital.

Di bawah ini adalah produk-produk yang saya hasilkan untuk membantu usahawan-usahawan baru memulakan perniagaan di Internet. Sila klik pada setiap gambar untuk maklumat lanjut:-

 

#1 – SISTEM BISNES PRO

 

new-ecover_sistem-bisnes-pro_bundle-v2-cropped

#2 – RAKAMAN WEBINAR – PENGENALAN SISTEM BISNES ONLINE

sesi-1-n-2_rakaman-webinar

 

#3 – INTENSIVE SMALL GROUP COACHING

intensive-live-group-coaching

 

Mudah sebenarnya untuk buat duit atau income yang konsisten di Internet. Ramai usahawan yang dah berjaya buat income RM4-angka – RM5-angka sebulan hanya di Internet. Cuma anda kena rajin belajar & upgrade ilmu anda tentang bisnes online setiap masa, seterusnya TAKE ACTION!

 

“Knowledge is Powerful, but Applied Knowledge is the Ultimate Power and where the Money is!”

 

=====================================================

Tidak kira samada anda menjalankan perniagaan/bisnes secara 100% di Internet atau 100% Konvensional (off-line) atau Hybrid (Online + Offline).. anda Wajib tahu dan buat Digital Marketing atau Internet Marketing. Ini kerana sekarang adalah era Internet, hampir semua orang di Malaysia dan seluruh dunia akan melayari Internet (Google/ Facebook/ Instagram/ YouTube, etc.) setiap hari melalui smart phone ataupun komputer masing-masing. Jadi, peluang amat besar untuk anda dapatkan prospek dan pelanggan melalui Internet. Kosnya juga adalah amat rendah.

Kuncinya adalah anda perlu bina strategi Marketing Online anda melalui pelbagai cara & platform berikut:-

  1. Content – anda kena sentiasa update content website atau blog atau FB Page anda mengenai produk atau industri bisnes anda selari dengan peredaran zaman dan trend semasa.
  2. Media Sosial – anda harus sentiasa share dengan followers anda tentang content terbaru terebut agar anda sentiasa “engage” dengan mereka.
  3. SEO (Search Engine Optimization) – strategi SEO adalah untuk optimum kan content anda agar ianya akan kerap keluar di Google Search.
  4.  Iklan – anda mesti buat iklan di FB, Google, YouTube dan mana-mana platform di Internet yang offer iklan berbayar agar anda boleh reach lebih ramai prospek atau potential customer, seterusnya kumpul Database.
  5. Email Marketing – akhir sekali dan terpenting adalah anda wajib melakukan Follow-up dengan prospek anda melalui Database yang telah anda kumpul, dan cara terbaik dan evergreen adalah melalui email & sistem autoresponder.

Anda cuma perlu integrate je semua teknik-teknik dan strategi-strategi di atas untuk jadikan bisnes dan produk anda laku keras dan konsisten mendapat jualan dan income setiap bulan. Strategi ini juga dipanggil sebagai Marketing Funnel atau Sales Funnel. Inilah strategi asas yang di apply (lakukan) oleh semua pakar-pakar dan otai-otai Internet Marketer seluruh dunia.

Nampak susah? Sebenarnya tak susah mana pun. Yang penting anda ada kemahuan untuk belajar dan praktikkan dalam bisnes anda. Lagi pun, ini lah antara strategi marketing yang banyak dilakukan oleh syarikat-syarikat gergasi di luar sana sehingga boleh mendapat jualan berjuta-juta ringgit atau dollar. Cuba anda perhatikan dan fikirkan.

(Saya ada terangkan hampir semua strategi di atas dalam produk-produk (ebook & video panduan) dan personal coaching saya)

“Nothing is Easy until You Try it Yourself”

produk digital

 

==============================================================

Seterusnya…

Pastikan anda juga faham konsep Cash Flow Quadrant yang dipopularkan oleh Robert T.Kiyosaki. Sila klik pada gambar di bawah untuk mengetahui Bisnes yang boleh berikan anda Passive Income & Financial Freedom!

rich-dad-cashflow-quadrant2 Cashflow-Quadrant

 

8eddc5320b89bcf169ec48f4de568cbe

 

 

My Signature